{ "title": "Bitkisel Protein", "image": "https://www.protein.web.tr/images/bitkisel-protein.jpg", "date": "19.01.2024 02:25:50", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Bitkisel protein özellikle baklagil cinsi bitkilerde epeyce fazla miktarda miktarda yer alan, protein gereksinimini karşılarken belirli bir miktarda yer verilmesi elzem meydana gelen protein kaynağı. Bir sıkıntıları beden aracılığıyla emilim yüzdelerinin hayvansal proteinler denli fazla yüksek olmamasıdır.

Proteinler amino asitlerden meydana gelir. Hayvansal proteinde beden amaçlı gerekli durumda 9 farklı amino asit mevcuttur. Bitkisel gıdalarda ise birtakım amino asitler eksiktir. Bu yüzden hayvansal kaynaklı gıdaları tüketmiyorsanız beden amaçlı gereken bütün amino asitleri alabilmek amaçlı çoğu bitkisel protein içerir yiyeceği tüketmeniz gerekiyor. Normalde gün içerisinde kilonuz başına 0.8 gram protein tüketmeniz gerekiyor. Söz gelişi 55 kilogram ağırlığındaysanız gün içerisinde 55X0.8= 44 gram protein almanız gerekiyor. Bitkisel beslenme ağırlıklı bir rejim ile sıhhati ideal seviyeye getirmek olasıdır. Bu tip yeme düzenleri ile ilgili en fazla sorulan sorulardan biri ne türlü protein alınacağıdır. Tipik düşünceye nazaran et, süt mahsulleri ve yumurta kalmadan da sıhhatli beslenilebilir. Gerçek gıdaları alırsanız hiç protein eksikliği yaşamazsınız. Hayat tarzınız ne denli etkin olursa olsun iyi tertip etmiş bir işlenmemiş gıda bitkisel beslenme perhizi hem bir vücudun ihtiyacı meydana gelen yeterlidir proteini olanağı sağlar hem bir de çağdaş beslenmelerde ağırlıklı meydana gelen damar tıkayıcı yağları içermez. Vejetaryen bir sporcu meydana gelen Rich Roll, bitkisel gıda ağırlıklı diyetinin ne adale kütlesini artırmada ne de çabuk iyileşmede yıllardır olumsuz bir tesir göstermediğini söylüyor. 45 yaşında sıhhatli, formda bir sporcu olarak da popüler protein kaynakları şunlar:

Quinoa (Bir bardağında 11 gram protein): Tahıl şekli bir tohum meydana gelen quinoa pirinç ve makarnaya fazla yüksek protein detaylı bir alternatiftir. Bir başına ya da sebzenin yakınında servis edilebilir. Vejetaryen hamburger köftesi amaçlı güzel bir basit oluşturur, badem ya da Hindistan cevizi sütü ve meyvelerle sıcak olmayan olarak da tüketildiğinde muhteşem bir kahvaltılık gevrek olabilir.

Mercimek (Bir bardağında 17.9 gram protein): Lezzetli, besleyici ve hazırlaması çok fazla kolaydır. Mercimeğin çok fazla sayıda versiyonu ve kullanılabileceği çok tarif vardır. Pişirilmiş olarak da satılmaktadır.

Tempeh (100 gramında tahmini 24 gram protein): Soya fasulyesinden yapılmış olan fermente edilmiş bir yiyecek meydana gelen tempeh, fermente edilmemiş akrabası tofuya olanla sıhhatli, protein dolu bir alternatiftir. Vejetarjen hamburger köftesi olarak da köfteye bir benzer olarak da esmer pirinç ve sebzelerin yakınında lezzetli bir tercihtir.

Seitan (Buğday eti -Buğday gluteni): Et, balık ve soya ürünlerine güzel bir alternatiftir. Bir porsiyonu gündelik protein ihtiyacınızın %25'ini giderir. Buğday gluteninden yapıldığı amaçlı gluten hassasiyeti olanlar amaçlı uyumlu değildir.

Fasulye (Kara, Barbunya, Mung, Pinto): Sebze dürümünde, çorbalarda, yemeklerde, salatalarda, pilavın yakınında fasulyenin çeşitli çeşitleri lezzetli ve besleyicidir. Bitkisel temelli bir beslenmenin başlıca öğelerindendir.

Spirulina (10 gramında 6 gram protein): Bir mavi-yeşil alg meydana gelen spirulina, bilimsel olarak da kullanışlı, bütün esansiyel amino asitleri içerir bir gıdadır. %60 protein oranıyla (Bütün natürel gıdalar içerisinde en fazla yüksek orandır), bitkisel bir protein kaynağı ve Kurutularak toz şeklinde karışımlara katılarak kullanılır.

Kenevir Tohumu (3 çorba kaşığında 11 gram protein): Omega-6 ve omega-3 yağ asitlerinin muhteşem miktarıyla kenevir tohumları bilimsel olarak da kullanışlı diğer bir tam proteindir. Protein oranı bakımından bir rakibi spirulinadır. Kahvaltı gevreğinden, salata ve meyve içecekleri, sebze ve pilav tariflerine denli çoğu tür yiyeceğe katılabilirler.
" } ] }