{ "title": "Böbrekte Protein Kaçağı Tedavisi", "image": "https://www.protein.web.tr/images/bobrekte-protein-kacagi(1).jpg", "date": "20.01.2024 13:09:33", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Böbrekte Protein Kaçağı Tedavisi, böbreklerde meydana gelen protein kaçağının \"proteinüri veya mikroalbuminüri \"genellikle idrar örneğinde protein oranlarının normal seviyenin çok üstünde olmasıdır. Çoğunlukla vücuttaki protein miktarına bakılması için idrar tahliline başvurulmaktadır. Alınan idrar tahlilinde birkaç madde incelenme altına alınmaktadır. İdrar tahlilinde özellikle \"kalitatif\" şeklindeki protein oranının da negatif olması gerekmektedir. Kişiden alınan 24 saatlik idrar numunesi 1-14 mg civarında protein bulunmaktadır. Eğer bu oranın üzerinde bir protein miktarı çıkar ise bu durum patolojik bulgu olarak kabul edilmektedir. Sabah verilen idrar numunesinde ilk önce protein oranına bakılmalıdır. Çünkü sağlıklı olan bir kişinin idrarı ile dışarı attığı protein 10-15 mg oranı albümindir. Diğer kalan kısmı ise değişik plazmaların proteini ve \"renal\" hücreden alınmış olan glikproteinden meydana gelmektedir.

Böbrekte Protein Kaçağının Tedavisi, böbrekte meydana gelen protein kaçağına sebep olan durumlar ise şeker hastalığı, böbrek enfeksiyonları, ağır anemi, nefrit, gebelik toksemisi, kalp yetmezliği, karaciğerde meydana gelen bazı hastalıklar, böbrek taşları ya da kum gibi birtakım problemler ortaya çıkmaktadır. Özellikle bu tip sorunları olan hastaların mutlaka ne kadar sıklıkta idrara çıktığı, idrarın kokusu ve rengi, miktarı değerlendirilerek bakılmalıdır. Aynı zamanda kişide gelişen iştahsızlık durumuna, yüksek olan kan basıncına, idrardaki protein miktarına, kreatin ve kanda bulunan üre miktarı da araştırılarak bakılması gerekmektedir.

Böbrekte Protein Kaçağı Tedavisi, genel olarak böbreklerdeki protein kaçağı ilk zamanlarda hiçbir belirti göstermektedir. Bunun için mutlaka tedavi aşamasında iken oldukça özen gösterilmelidir. Kişiye belli zaman dilimlerinde yapılan tetkiklerde hem kan örneğinde hem de idrar örneğinde böbrekteki alkali değerine mutlaka bakılması gerekmektedir. Alınan bu önlem özellikle böbrekte meydana gelen bir protein kaçağı söz konusu ise erken aşamada olmasından dolayı tedavi aşaması daha erken dönemde başlayabilmektedir. Bu önlem çoğunlukla ortaya çıkabilecek böbrek yetmezliği durumunun da engellenmesi aşamasında yardımcı olmaktadır.

Böbrekte Protein Kaçağı Tedavisi, kişiden alınan idrar örneğinde eğer bir protein kaçağına rastlanmış ise başka tetkiklerde yapılmaktadır. Tedavi esnasında ilk önce kan şekeri damarında meydana gelen bozukluğun kontrol edilmesi gerekmektedir. Çünkü kanda mevcut olan oksalat kristalleri ile fosfat idrarda çoğunlukla doymuş halde ortaya çıkmaktadır. Bunun için idrar ortaya çıkan maddeyi eritmez ve tıkanıklığa sebep olabilir. Bu durumlar ve tansiyonda böbreklere basınç uygular ve sonuç olarak ortaya böbreklerde yapısal bir bozukluk meydana gelir. Ancak böbrekteki bu yapısal bozukluk ortaya çıkmadan önlem alınabilir. Daha sonra hastaya Uzman kontrolünde uyması gereken bir diyet listesi hazırlanır. Bu diyet programı ile hem sıvı hem de elektrolit dengesi de kolaylıkla sağlanmış olur. Ancak kişide kansızlık söz konusu ise bu sorun içinde tedaviye başlanır. Fakat çok ileri olan aşamalarda ise kişiye böbrek nakli ya da diyalize alınması gerekebilir.
" } ] }