{ "title": "Böbrekte Protein Kaçağı", "image": "https://www.protein.web.tr/images/bobrekte-protein-kacagi.jpg", "date": "21.01.2024 06:20:33", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "

Böbrekte Protein Kaçağı, bu sorun diğer böbrek hastalıklarına göre daha az görülen problemlerdendir. En çok çocuklarda ortaya çıkan bu durum çocukların gelişimini ciddi derecede etkilemektedir.

Böbrekte protein kaçağı olmasına yol açan etkenler arasında böbrek enfeksiyonları, şeker hastalığı, nefrit, gebelik toksemisi, şok, ağır anemi, konjestij kalp yetmezliği, yanlış kan transfüzyonu, bazı karaciğer hastalıkları, renal ven trombozu, prostat, üretra taşları, üreterler gibi sorunlar bulunur. Hastalarda çok sık idrara çıkma, idrarın kokusu, rengi ve miktarı değerlendirilmelidir. Bunların yanı sıra yüksek kan basıncı, nefes ağrısı kemik ağrıları, idrarda protein olması, iştahsızlık, konsantrasyon azlığı, kandaki üre ve kreatinin değerlerine de bakılmalıdır.

Böbreklerde görülen protein kaçakları, kişiden alınan idrar ile yapılan testlere sonucunda ortaya çıkmaktadır. Hasta üzerinde, böbrekte protein kaçağının birçok belirtisi görülmektedir. Olumsuz bir durum olan böbrekte protein kaçması, çoğu zaman kişide doğuştan gelen bir problemdir. Bu rahatsızlık insanlarda, sadece tek böbrek üzerinde görülür. Bazen her iki böbrekte de görülebilen bu durum hastanın birçok sorun yaşamasına sebep olabilir. Bundan dolayı bazen böbrek testleri yaptırmak daha iyi olur. Protein kaçması durumundan şüphelenen kişilerin mutlaka bir Uzman doktora görünmeleri gerekmektedir. Bunun için doktora gitmek için doğru zamanı seçmek gerekir, geç kalmadan bir uzmana görünmek sorunu ilerlemeden çözebilir. Böbrekte protein kaçması sorunu için istenen laboratuvar testleri genelde, günün ilk idrarı olan sabah idrarı ile yapılır. Bu nedenle doktora sabah henüz lavaboya girmeden önce gitmeniz, hastaneden sonuç almadan dönmemeniz için bir önlem olacaktır. Yapılan idrar tahlili esnasında protein belirlenmiş ise başka tetkikler de yapılabilir.

Yapılan araştırmalarla idrar içerisindeki madde değerleri sabit bir değer olarak belirlenmiştir (Normal bir insanda). Bu sabit değerlerin üzerindeki değerler veya altındaki değerler kişinin sağlık sorunları yaşamasına neden olur. Yapılan testlerde normal bir insandaki protein miktarı ile hasta olan bir kişinin idrarındaki protein miktarı karşılaştırılarak sorun tespit edilebilir. Yapılan testlere göre idrarında protein miktarı fazla olan kişilerin idrarı patolojik incelemeler ile detaylı olarak araştırılır ve bu araştırmaların sonuçlarına göre kişilere tedavi uygulanır.

Böbrekte protein kaçmasının en büyük nedenlerinden biri kişinin fazla miktarda yaptığı egzersizlerdir. Günlük egzersiz sınırı geçildikten sonra kişinin vücudunda bu tür belirtiler ortaya çıkar. Diğer bir neden olarak da kişinin geçirdiği ateşli hastalıklardır. Böbrekte protein kaçağı doğuştan olabileceği gibi sonradan da meydana gelebilir. Kişinin sürekli sigara veya alkol kullanıyor olması da bu durumun tetiklenmesinde etkilidir. Bunun yanında kişinin işi temposu gereği aşırı yorulması bu gibi böbrek problemlerinin meydana gelmesine sebep olur. Bu gibi durumlara önceden tıbbi önlemler almamak daha zor durumların meydana gelmesine neden olmaktadır. Vücutta meydana gelen birkaç belirtiden sonra mutlaka doktora görünmek sorunun tez zamanda ortadan kaldırılması için fayda sağlayacaktır.

Tedavide, öncelikle kan şekeri damarları yıprattığı için kontrol altına alınması gerekir. Hastaya doktor kontrolünde uygun bir diyet programı hazırlanmalı, sıvı ve elektrolit dengesi sağlanmalıdır. Eğer kişide kansızlık varsa, buna yönelik tedavi de uygulanmalıdır. Durumun ilerlemesi halinde hastalara diyaliz ve böbrek nakli yapılması gerekebilir.
" } ] }