{ "title": "Doğal Protein Tozu", "image": "https://www.protein.web.tr/images/dogal-protein-tozu.jpg", "date": "19.01.2024 19:35:49", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Doğal protein tozu, protein tozu özellikle spor yapan kişiler tarafından kullanılan bir üründür. Diğer adı whey protein olan protein tozu çoğu kişi tarafından ilaç olarak algılanır. Ancak bu son derece doğal olup, sütten elde edilmektedir. Üretim aşamasındaki peynirin sütün altındaki atık sudan yapılır. Bu suyun içeriği %80 oranından kazein yani peynir proteini, %20 oranında peynir suyudur. Zaten whey proteini demek peynir altı suyu demektir. Bu peynir altı suyu bazı işlemlerden geçirilerek, içindeki yağ ve laktoz ayrıştırılır ve özel filtrelerden geçirilerek, bu sıvı basınçla süzülür. Daha sonra kurutulur ve satışa sunulan protein tozu haline gelir. Bu aslında doğal protein tozudur.

Doğal protein tozu (Whey protein tozu) türleri

Protein tozu üretim tipine göre 3 farklı türdür.

Konsantre whey proteini: Peynir altı suyunun konsantre duruma getirilmesiyle üretilen bu tozun içeriği %90 ile %20 oranında protein tozu içerebilir. Bu protein tozu ambalajları üzerinde belirtilir. Eğer %85 protein içeriyorsa, ambalajda \"WPC 85\" diye belirtilir. Bu miktarın dışındaki kısın yağlar, mineraller ve laktoz içerir.

İzole whey proteini: Farklı tekniklerle üretilen bu protein tozunun özellikleri arasında %90 civarında protein içermesi ve tamamına yakınının laktozdan arındırılmasıdır. Bunun içinde laktoz olmadığından, mide sorunu yaşanmaz. Tadı süte benzemektedir.

Whey proteini hidrolizatları: bu doğal protein tozu peynir altı suyu işlenerek elde edilmektedir. Bunun içindeki amino asitler kısa sürede emilir.

Diğer protein tozları

Doğal protein tozları sadece peynir altı suyundan değil, farklı içeriklerden de üretilir. Hayvansal ve bitkisel kaynaklardan üretilenleri bulunmaktadır. Bunlar arasında;

Soya proteini: bu bitkisel kaynaklı olduğundan vejetaryen protein tozu olarak tanımlanır. Hayvansal kaynaklardan üretilen doğal protein tozu kullanmak istemeyenler bunu tercih edebilir. Vücuttaki kas kütlesinin arttırılması ve kalp sağlığının korunması için kullanılmaktadır. Çünkü içeriğindeki antioksidanlar oldukça fazladır. Bu yüzden vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar. Bu sayede oksidatif stresten koruyucudur. Fakat sadece bu vücudun ihtiyacı olan antioksidanlar bakımından yeterli gelmez. Aynı zamanda beslenmeyle desteklenmesi gerekir. Bunun tozu diğer protein tozlarıyla kıyaslandığında en kötü olanıdır.

Yumurta proteini: Eğer laktoz intoleransınız varsa bunu kullanabilirsiniz. İçinde yüksek kalitede protein olur. Yağ yakımını hızlandıran, kasları toparlayan ve kas gelişimini sağlayan bir üründür. Yumurta akından elde edilir, içinde yağ ve karbonhidrat azdır.

Kazein proteini: bu protein tozu diğer süt proteini kazeinden üretilir. Bunun emilimi daha yavaştır. Tüketenlerde tokluk süresi uzar. Özellikle yatmadan önce alınınca kas gelişiminde devamlılığı sağlar.

Sığır proteini: İçeriğinde bütün esansiyel amino asitler olan bu doğal protein tozu, vücutta demir içerdiğinden kas gelişiminde önemlidir.

Esmer pirinç proteini: Esmer pirincin içinde daha çok karbonhidrat bulunur. İçinde az miktardaki proteinden elde edilen protein tozudur. Özellikle midesi hassas olan ve süt alerjisi bulunan kişilere önerilen doğal protein tozudur. Ancak içinde fazla amino asit olmadığından, tam protein olarak kabul edilmez.

Bezelye proteini: bu doğal protein tozu soya, esmer pirinç gibi bitkisel kaynaklıdır. İçeriğindeki glutamik asit sayesinde karbonhidratlar enerjiye çevrilmekte ve vücutta yağ olarak depolanmamaktadır.
" } ] }