{ "title": "Protein Hangi Besinlerde Bulunur", "image": "https://www.protein.web.tr/images/protein-hangi-besinlerde-bulunur.jpg", "date": "19.01.2024 10:42:15", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Protein hangi besinlerde bulunur, protein bir veya daha fazla amino asit zinciri ile bağlanmış olan organik bileşiklerden oluşur. Protein tüm canlı organları için gerekli olan organizmanın bir parçasıdır. Özellikle vücut doku yapılarında çok fazla proteine ihtiyaç vardır. Protein vücuttaki birçok hücre de hormonda bulunur. Yaşam faaliyetlerimiz için olmazsa olmaz olan bir besindir. Bu nedenle çok sık tüketmemiz gerekir. Şimdi hangi besinleri tüketirsek protein ihtiyacımızı karşılarız bir bakalım.

Peynir, peynir önemli oran da protein içeren besinlerden biridir. Peynir ve diğer tüm süt ve süt ürünleri yüksek miktarda protein içerir. Peynir çeşitleri İçerişinde en çok protein bulunana göre bir sıralama yaparsak gravyer peyniri ilk sırada yer alır ve ardından, İsviçre peyniri, kaşar peyniri cheddar peyniri, mozzarella peyniri, keçi peyniri, beyaz peynir ve süzme peyniri olarak bir sıralama yapmak mümkündür.

Süt, süt de protein bakımından zengin olan besinler arasında yer alır. Tam yağlı sütte bu oran çok daha fazladır.

Yumurta, yumurta proteinin en dengeli bulunduğu yiyecektir. Tam bir sağlık deposudur yumurta. Yumurtanın sarısında protein oranı çok daha fazladır. Aynı zamanda vitamin ve mineral bakımından da zengindir.

Kırmızı et, kırmızı et yüksek miktarda sağlıklı protein içeriyor. En fazla protein barındıran et dana kuşbaşıdır, ardından dana gulaş, dana incik, dana gerdan, dana lokum şeklinde devam eder. Dana kıyma ise son sırada yer alır.

Beyaz et, beyaz et fazla yağ içermemesine rağmen iyi oran da protein içerir. Böylelikle fazla kalori almadan protein almış olursunuz.

Balık, balık yüksek oran da protein içermesinin yanı sıra sağlık açısından oldukça faydalıdır. Balıklar protein oranına göre sıralandığında ilk sıra da gökkuşağı alabalık gelir. Ardından somon, uskumru, hamsi, alabalık, sazan, levrek, morina gelir.

Tahıllar, tahıllar içerisinde yulaf ilk sırada yer alır protein kaynağı bakımından, ardından makarna, tam buğday ekmeği ve bulgur gelir.

Baklagiller, bitkisel proteinler içerisinde en zengin olanı baklagillerdir. Soya unu protein bakımından en zenginidir. Ardından soya fasulyesi, mercimek, barbunya, fasulye ve nohut gelir.

Kuruyemişler, kuruyemişler de önemli protein kaynaklarından biridir. Badem ve Antep fıstığı ilk sırada yer alırken ardından ay çekirdeği, fındık, ceviz ve kaju gelir.
" } ] }