{ "title": "Protein Sentezi", "image": "https://www.protein.web.tr/images/protein-sentezi.jpg", "date": "20.01.2024 10:02:59", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Protein sentezi, hücrenin protein sentezlenmesi amaçlı gerekli olan bir biyokimyasal süreçtir. Bu terim bazen yalnızca protein translasyonu manasında kullanılsa da transkripsiyon ile başlayıp translasyonla biten çok evreli bir süreçtir. Prokaryotlarda ve ökaryotlarda ribozom yapısı ve destekçi proteinler açısından çeşitlilik göstermesine karşın, basit mekanizma korunmuştur.

Protein biyosentezi amaçlı aminoasil-tRNA'ların hazırlanmasında ya da sentez boyunca ATP ve GTP hidrolizi ile dik miktarda enerji harcanır. Bununla Birlikte, hücreler ürettikleri enerjinin kocaman bölümünü protein sentezinde vazife alan yapıları oluşturmak için kullanırlar.

Bu sürecin tipik yanlış oranı 10-4 civarındadır (Her 10000 amino asitten bir yanlış yerleştirilir). Birtakım antibiyotikler protein sentezine müdahale ederek tesir gösterirler. Genetik haber akışında sıra protein sentezine geldiğinde mesajcı RNA (MRNA)'dan yabancı taşıyıcı RNA (TRNA) da devreye girerek ribozomlarda protein sentezi gerçekleşir. MRNA da bulunan kodonların taşıdığı genetik kısa mesaj ribozomlarda hamle adım deşifre edilerek uyumlu amino asitler tRNA aracılığıyla ribozoma getirilir. Hücre sitoplazmasında 20 çeşit aminoasil-tRNAl'arın ribozomda bağlanabilecekleri farklı bölgeler yer alır ve amino asitlerini bırakan tRNA'lar ribozomlardan ayrılırken polipeptid zinciri de sentezlenmiş olurlar. TRNA'lar üstünde bulunan nükleotitlere antikodon ismi verilir. Sözgelişi, UUU biçimde ortaya gelen bir mRNA zincirine uyan tRNA antikodonunun nükleotid sırası AAA şeklindedir. UUU biçimde bir kodon da fenilalanin isimli aminoasitin şifresidir.

Protein sentezinin kademeleri
" } ] }