{ "title": "Protein Sindirimi", "image": "https://www.protein.web.tr/images/proteinlerin-sindirimi.jpg", "date": "21.01.2024 02:54:49", "author": "Mervenur Elpit", "article": [ { "article": "
Protein sindirimi, preinlerin yapılarında karbon, hidrojen, oksijen ve azot atomları bulunur. Genellikle kükürt ve fosfor elementlerini de içerirler. Proteinler hücredeki en büyük ve en karmaşık yapılı moleküllerden birisidir. Proteinlerin yapı taşları amino asitlerdir. Amino asitler proteinleri oluşturmak için birbirlerine peptit bağları ile bağlanılır. İnsan vücudunda sentezlenemeyen 8 amino asit bulunur. Bunların besinlerle dışarıdan alınması gerekir.

Proteinler besin olarak alındığı zaman önce sindirim sisteminde hidrolize amino asitlere dönüştürülür. Bu şekilde temel amino asit ihtiyacı da karşılanmış olur. İnsan dokuları daha sonra besinlerle aldığı bu amino asitlere kendine özgü proteinleri sentezlemek için kullanır. Proteinlerin önemli özelliklerinden birisi de yüksek ısı ve basınç, kuvveti asit ya da baz gibi etkenlerle yapılarının bozulmasıdır. Bu olaya denatürasyon denir. Örneğin yumurta pişirildiğinde içeriğindeki tüm proteinler denatüre olurlar. Ancak bu durum proteinlerin yapı taşları olan amino asitlere bir zarar vermez.
" } ] }