Protein Protein, bir veya daha fazla amino asit zincirinden meydana gelen molekülleri barındıran organik bileşiklerdir. Hormonlar ve enzimler de birer proteindir. Bağışıklık sistemini güçlendirici antikorlar da proteinden yapılır. Protein aynı zamanda kasların, bağ dokusunun, kıkırdak ve cildin dokusunu oluşturur. Bu şekilde kasları ve organları oluşturan proteinlere yapısal protein denir. Protein kaynakları, hayvansal protein ve bitkisel proteinler olmak üzere iki ana grupta toplanır. Protein, en doyurucu besinlerden biridir ve metabolizmayı hızlandırır. Yedikten sonra diğer besinlerin sindirimine göre daha çok enerji harcar. Protein Eksikliği Vücudumuza yeterli oranda protein almazsak, protein eksikliği meydana gelir ve bu durumda bazı belirtiler ortaya çıkar. Protein eksikliğinde ortaya çıkan belirtiler şunlardır:
Proteinlerin Özellikleri Proteinlerin çeşitli özellikleri bulunmaktadır:
Protein İçeren Besinler Peynir Peynir, önemli oranda protein içeren besinlerden biridir. Peynir ve diğer tüm süt ve süt ürünleri yüksek miktarda protein içerir. Peynir çeşitleri içerisinde en fazla protein bulunduranlar sırasıyla gravyer peyniri, İsviçre peyniri, kaşar peyniri, cheddar peyniri, mozzarella peyniri, keçi peyniri, beyaz peynir ve süzme peynirdir. Süt Süt, protein bakımından zengin besinler arasında yer alır. Tam yağlı sütte bu oran çok daha fazladır. Yumurta Yumurta, proteinin en dengeli bulunduğu yiyeceklerden biridir. Tam bir sağlık deposu olan yumurtanın sarısında protein oranı çok daha fazladır. Aynı zamanda vitamin ve mineral bakımından da zengindir. Kırmızı Et Kırmızı et, yüksek miktarda sağlıklı protein içerir. En fazla protein barındıran et, dana kuşbaşıdır; ardından dana gulaş, dana incik, dana gerdan, dana lokum gelir. Dana kıyma ise son sırada yer alır. Beyaz Et Beyaz et, fazla yağ içermemesine rağmen iyi oranda protein içerir. Bu sayede fazla kalori almadan protein almış olursunuz. Balık Balık, yüksek oranda protein içermesinin yanı sıra sağlık açısından oldukça faydalıdır. Balıklar protein oranına göre sıralandığında ilk sırada gökkuşağı alabalık gelir; ardından somon, uskumru, hamsi, alabalık, sazan, levrek ve morina gelir. Tahıllar Tahıllar içerisinde yulaf, protein kaynağı bakımından ilk sırada yer alır; ardından makarna, tam buğday ekmeği ve bulgur gelir. Baklagiller Bitkisel proteinler içerisinde en zengin olanlar baklagillerdir. Soya unu, protein bakımından en zenginidir; ardından soya fasulyesi, mercimek, barbunya, fasulye ve nohut gelir. Kuruyemişler Kuruyemişler de önemli protein kaynaklarındandır. Badem ve Antep fıstığı ilk sırada yer alırken, ardından ay çekirdeği, fındık, ceviz ve kaju gelir. |