Bitkisel Protein Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
12 Temmuz 2024

Bitkisel Protein Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bitkisel protein, özellikle baklagil türü bitkilerde bol miktarda bulunan ve protein gereksinimini karşılamak için önemli bir kaynak olan protein türüdür. Ancak, bitkisel proteinlerin vücut tarafından emilim oranları hayvansal proteinler kadar yüksek olmayabilir.

Proteinlerin Yapısı ve Önemi

Proteinler, amino asitlerden oluşur. Hayvansal proteinlerde vücut için gerekli olan 9 farklı amino asit mevcuttur. Bitkisel gıdalarda ise bazı amino asitler eksik olabilir. Bu nedenle, hayvansal kaynaklı gıdaları tüketmiyorsanız, vücut için gerekli olan tüm amino asitleri alabilmek için çeşitli bitkisel protein içeren yiyecekler tüketmeniz gereklidir. Normalde, kilo başına 0.8 gram protein tüketmek önerilmektedir. Örneğin, 55 kilogram ağırlığındaysanız günlük 55 x 0.8 = 44 gram protein almanız gerekmektedir.

Bitkisel Beslenme ve Sağlık

Bitkisel beslenme ağırlıklı bir diyet ile sağlığı ideal seviyeye getirmek mümkündür. Bu tür yeme düzenleri ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri, nasıl yeterli protein alınacağıdır. Yaygın inanışın aksine, et, süt ürünleri ve yumurta olmadan da sağlıklı beslenilebilir. Gerçek gıdaları alırsanız, protein eksikliği yaşamazsınız. Hayat tarzınız ne kadar etkin olursa olsun, iyi düzenlenmiş bir işlenmemiş gıda bitkisel beslenme diyeti, vücudun ihtiyacı olan proteini sağlar ve çağdaş beslenmelerde yaygın olan damar tıkayıcı yağları içermez. Vejetaryen sporculardan biri olan Rich Roll, bitkisel gıda ağırlıklı diyetinin ne kas kütlesini artırmada ne de hızlı iyileşmede yıllardır olumsuz bir etki göstermediğini belirtmektedir. 45 yaşında sağlıklı ve formda bir sporcu olarak, popüler bitkisel protein kaynakları şunlardır:

Popüler Bitkisel Protein Kaynakları

Quinoa (Bir bardağında 11 gram protein): Tahıl şeklinde bir tohum olan quinoa, pirinç ve makarnaya kıyasla daha yüksek protein içeren bir alternatiftir. Tek başına veya sebzelerle birlikte servis edilebilir. Vejetaryen hamburger köftesi yapmak için kullanılabilir, ayrıca badem veya Hindistan cevizi sütü ve meyvelerle soğuk olarak tüketildiğinde muhteşem bir kahvaltılık gevrek olabilir.

Mercimek (Bir bardağında 17.9 gram protein): Lezzetli, besleyici ve hazırlanması oldukça kolaydır. Mercimeğin birçok çeşidi ve kullanılabileceği pek çok tarif vardır. Pişirilmiş olarak da satılmaktadır.

Tempeh (100 gramında tahmini 24 gram protein): Soya fasulyesinden yapılmış fermente edilmiş bir yiyecek olan tempeh, fermente edilmemiş akrabası tofuya kıyasla daha sağlıklı ve protein dolu bir alternatiftir. Vejetaryen hamburger köftesi olarak kullanılabilir veya esmer pirinç ve sebzelerle birlikte lezzetli bir seçenek olabilir.

Seitan (Buğday eti - Buğday gluteni): Et, balık ve soya ürünlerine güzel bir alternatiftir. Bir porsiyonu günlük protein ihtiyacınızın %25'ini giderir. Buğday gluteninden yapıldığı için gluten hassasiyeti olanlar için uygun değildir.

Fasulye (Kara, Barbunya, Mung, Pinto): Sebze dürümünde, çorbalarda, yemeklerde, salatalarda, pilavın yanında fasulyenin çeşitli türleri lezzetli ve besleyicidir. Bitkisel temelli bir beslenmenin başlıca öğelerindendir.

Spirulina (10 gramında 6 gram protein): Bir mavi-yeşil alg olan spirulina, bilimsel olarak da kullanışlı, tüm esansiyel amino asitleri içeren bir gıdadır. %60 protein oranıyla (Tüm doğal gıdalar içinde en yüksek orandır), bitkisel bir protein kaynağıdır ve kurutularak toz şeklinde karışımlara katılarak kullanılır.

Kenevir Tohumu (3 çorba kaşığında 11 gram protein): Omega-6 ve omega-3 yağ asitlerinin muhteşem miktarıyla kenevir tohumları bilimsel olarak da kullanışlı diğer bir tam proteindir. Protein oranı bakımından spirulina ile rekabet eder. Kahvaltı gevreğinden, salata ve meyve içecekleri, sebze ve pilav tariflerine kadar birçok tür yiyeceğe katılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Demren

12 Temmuz 2024 Cuma

Bitkisel proteinlerin vücut tarafından emilim oranlarının hayvansal proteinler kadar yüksek olmaması, bitkisel beslenmeyi tercih edenler için bir dezavantaj mıdır? Ve bu durumda, eksik olan amino asitleri tamamlamak için hangi bitkisel gıdaları bir arada tüketmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Demren,

Bitkisel proteinlerin emilim oranlarının hayvansal proteinler kadar yüksek olmaması, bitkisel beslenmeyi tercih edenler için bir dezavantaj olarak görülebilir. Ancak bu durum, doğru kombinasyonlarla kolayca aşılabilir. Eksik olan amino asitleri tamamlamak için farklı bitkisel gıdaları bir arada tüketmek önemlidir. Örneğin, baklagilleri (nohut, mercimek, fasulye) tam tahıllarla (esmer pirinç, kinoa, bulgur) birleştirmek iyi bir stratejidir. Ayrıca, çeşitli sebzeler, kuruyemişler ve tohumlar da dengeli bir amino asit profili sağlamak için diyetinize eklenmelidir. Bu şekilde, bitkisel beslenmenin dezavantajlarını minimize edebilir ve gerekli tüm amino asitleri alabilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Protein Tozu Kullanımı

Protein Tozu Kullanımı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Böbrekte Protein Kaçağı Belirtileri ve Tedavisi

Böbrekte Protein Kaçağı Belirtileri ve Tedavisi

Besinlerin Protein Değerleri

Besinlerin Protein Değerleri

Protein Yiyecekler Nelerdir?

Protein Yiyecekler Nelerdir?

Bıldırcın Yumurtası Protein Değeri

Bıldırcın Yumurtası Protein Değeri

Protein C Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Protein C Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?